Quantcast

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

International practice Sériès et Sériès has recently revealed their proposal for Piraeus Antiquities Museum, designed in collaboration with Studio Touraine, Tajima Open Design Office and ARUP.  The design was directed by firm belief in the effect of the extraordinary and in the fact that the key for the successful museum lies in the ability to inspire visitors, create wonder and enhance the experience beyond the common and easily consumed in favor of stimulating, the daring and the whimsical.

The aim of the entry was to reactivate the port into a social and cultural hub, while preserving the initial atmosphere of the industrial context. Placing the program of the museum on top of the original building was un-invasive to the existing structure and more beneficial to the exhibition design. That way the original building retains its character, being integral part of port’s long history, while avoiding the waste demanded by rebuilding of new developments. Original silos are kept open, showing the industrial process in its beauty, concrete roughness and modern simplicity while the new container facilitates museum artifacts, preserving both the exhibition pieces and the found unique places.

A large void in the original structure allows views to the interior, acting as a teaser by providing a glimpse of what might be happening inside. Mystery continues – visitors navigate between columns, grand atriums, winding exhibition halls, and exterior observation areas. Dramatic interiors of the Museum were designed as surprising combination of bold concrete surfaces, wild nature and industrial chic, therefore creating the effect of unfinished symphony of spatial experiences, changing from sequence to sequence.

The museum building is equipped with the system for natural filtration of collected storm and grey water from sinks and toilets, later released clean to the public dry docks. As the energetic efficiency was one of the imperatives for the design, the Museum was designed to use geothermal radiant heating and cooling.

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 Sériès et Sériès, Europe, Museum, Harbor, Greece, Port, ARUP, Piraeus, Tajima Open Design Office, Studio Touraine, sustainable design, industrial architecture

 

 

 

 

 

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.