Quantcast

a/LTA architectes unveiled their winning design for 142 homes in Nantes, France. The project was conceived as a sustainable neighborhood with green technologies and a highly articulated landscape. The design consists of three housing buildings placed on top of a retail plinth. The whole is articulated by a landscaped garden with vegetal and mineral nuances.

The architects believe that “beautiful” housing accommodations are bright, well-oriented and offer large views. That is why they developed for the three buildings, views to the city center of Nantes and to the river. They used the same codes and registers, but declined for each operation. The aim is to distinguish each entity while having an overall unity. Thus, the staging of homes through their extension outside (loggias, terraces), scripted buildings from public spaces. The inherent quality of the housing draws the facades. The architecture emphasizes the use and the opportunity offered by the housing.

The architects are particularly interested in the orientation of housing. Thus the vast majority of the units have a Southeast or Southwest exposure. And most units have a double crossing angle or orientation. The slenderness of the corners buildings forms two “towers” that mark the ends of the plot and dialogue with Picasso’s Walk, as the central building, below, maintains a relationship with the garden.

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.