Quantcast

The student housing on rue Amelot designed by Stephane Malka is a project that inserts itself into an urban interstice: the thickness of a blind wall. It’s within the thickness of these walls that this thin building is constructed. The urban form is a strict extension of the blind walls, which houses using the existing. No building is destroyed, and no pollution generated. The skin consists of an existing module: the wooden pallet.

Held using horizontal hinges, the pallets contract towards the top, allowing privacy or large openings. The modularity of the various palettes creates varied geometries, which are based on use and constantly regenerated. The reappropriation of materials recycles the existing without additional processing, which would cost energy in terms of production and create byproduct pollution.

The real environmental approach consists not in destruction, but in superimposing interventions upon our built heritage. It consists of a new land strategy, unreferenced on a parcel, constructed in a de facto “ecology” of means.

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.