Quantcast

Live Music Hub For Taipei

By:  | February - 10 - 2014

Studio Gang Architects, shared second prize at Taipei Pop Music Center Competition, along with along with J. J. Pan and Partners. The main idea of Studio Gang’s proposal was to offer a live music hub that would create richly diverse experiences, reflective of Taipei’s music scene. The Twenty-first Century is an age of electronic connectivity that radically expands pop music's audience, but simultaneously threatens its economic viability. The Taipei Pop Music Center challenges the notion by making real space and live experience more exciting and more enduring than their virtual counterparts. Two primary venues compose the building - the one-of-a-kind Oculus, which accommodates 13,000 fans under a giant void that opens to the sky, and the Indoor Main Hall, which can hold 5600 fans in a range of configurations. Leading to the Main Hall are the "Famous Steps,” whose amphitheatre-like topography creates opportunities for spontaneous performances and social gatherings. Additional program—including restaurants, retail kiosks, and recording booths—is connected by the “Public Loop” that culminates at the Hall of Fame on the building’s third and highest floor. The building's compact design preserves the majority of the site for use as a vibrant urban park, serving the many outdoor music festivals of Taipei while adding important green infrastructure to this rapidly-developing neighborhood of Nangang. As they state in Studio Gang, in Taipei they sensed an anxiety from the music industry over the Nangang site—that it might be too new, undeveloped and distant to attract audiences and visitors. The site is not yet as active as the night markets or Gongguan district, but they address this with a concentration of energy - urban design’s equivalent of a big party.

Studio Gang Architects shared second prize at Taipei Pop Music Center Competition, along with along with J. J. Pan and Partners. The main idea of Studio Gang’s proposal was to offer a live music hub that would create richly diverse experiences, reflective of Taipei’s music scene. The Twenty-first Century is an age of electronic connectivity that radically expands pop music’s audience, but simultaneously threatens its economic viability. The Taipei Pop Music Center challenges the notion by making real space and live experience more exciting and more enduring than their virtual counterparts.

Two primary venues compose the building – the one-of-a-kind Oculus, which accommodates 13,000 fans under a giant void that opens to the sky, and the Indoor Main Hall, which can hold 5600 fans in a range of configurations. Leading to the Main Hall are the “Famous Steps,” whose amphitheater-like topography creates opportunities for spontaneous performances and social gatherings. Additional program—including restaurants, retail kiosks, and recording booths—is connected by the “Public Loop” that culminates at the Hall of Fame on the building’s third and highest floor.

The building’s compact design preserves the majority of the site for use as a vibrant urban park, serving the many outdoor music festivals of Taipei while adding important green infrastructure to this rapidly-developing neighborhood of Nangang.

As they state in Studio Gang, in Taipei they sensed an anxiety from the music industry over the Nangang site—that it might be too new, undeveloped and distant to attract audiences and visitors. The site is not yet as active as the night markets or Gongguan district, but they address this with a concentration of energy – urban design’s equivalent of a big party.

Studio Gang Architects, shared second prize at Taipei Pop Music Center Competition, along with along with J. J. Pan and Partners. The main idea of Studio Gang’s proposal was to offer a live music hub that would create richly diverse experiences, reflective of Taipei’s music scene. The Twenty-first Century is an age of electronic connectivity that radically expands pop music's audience, but simultaneously threatens its economic viability. The Taipei Pop Music Center challenges the notion by making real space and live experience more exciting and more enduring than their virtual counterparts. Two primary venues compose the building - the one-of-a-kind Oculus, which accommodates 13,000 fans under a giant void that opens to the sky, and the Indoor Main Hall, which can hold 5600 fans in a range of configurations. Leading to the Main Hall are the "Famous Steps,” whose amphitheatre-like topography creates opportunities for spontaneous performances and social gatherings. Additional program—including restaurants, retail kiosks, and recording booths—is connected by the “Public Loop” that culminates at the Hall of Fame on the building’s third and highest floor. The building's compact design preserves the majority of the site for use as a vibrant urban park, serving the many outdoor music festivals of Taipei while adding important green infrastructure to this rapidly-developing neighborhood of Nangang. As they state in Studio Gang, in Taipei they sensed an anxiety from the music industry over the Nangang site—that it might be too new, undeveloped and distant to attract audiences and visitors. The site is not yet as active as the night markets or Gongguan district, but they address this with a concentration of energy - urban design’s equivalent of a big party.

Studio Gang Architects, shared second prize at Taipei Pop Music Center Competition, along with along with J. J. Pan and Partners. The main idea of Studio Gang’s proposal was to offer a live music hub that would create richly diverse experiences, reflective of Taipei’s music scene. The Twenty-first Century is an age of electronic connectivity that radically expands pop music's audience, but simultaneously threatens its economic viability. The Taipei Pop Music Center challenges the notion by making real space and live experience more exciting and more enduring than their virtual counterparts. Two primary venues compose the building - the one-of-a-kind Oculus, which accommodates 13,000 fans under a giant void that opens to the sky, and the Indoor Main Hall, which can hold 5600 fans in a range of configurations. Leading to the Main Hall are the "Famous Steps,” whose amphitheatre-like topography creates opportunities for spontaneous performances and social gatherings. Additional program—including restaurants, retail kiosks, and recording booths—is connected by the “Public Loop” that culminates at the Hall of Fame on the building’s third and highest floor. The building's compact design preserves the majority of the site for use as a vibrant urban park, serving the many outdoor music festivals of Taipei while adding important green infrastructure to this rapidly-developing neighborhood of Nangang. As they state in Studio Gang, in Taipei they sensed an anxiety from the music industry over the Nangang site—that it might be too new, undeveloped and distant to attract audiences and visitors. The site is not yet as active as the night markets or Gongguan district, but they address this with a concentration of energy - urban design’s equivalent of a big party.

Studio Gang Architects, shared second prize at Taipei Pop Music Center Competition, along with along with J. J. Pan and Partners. The main idea of Studio Gang’s proposal was to offer a live music hub that would create richly diverse experiences, reflective of Taipei’s music scene. The Twenty-first Century is an age of electronic connectivity that radically expands pop music's audience, but simultaneously threatens its economic viability. The Taipei Pop Music Center challenges the notion by making real space and live experience more exciting and more enduring than their virtual counterparts. Two primary venues compose the building - the one-of-a-kind Oculus, which accommodates 13,000 fans under a giant void that opens to the sky, and the Indoor Main Hall, which can hold 5600 fans in a range of configurations. Leading to the Main Hall are the "Famous Steps,” whose amphitheatre-like topography creates opportunities for spontaneous performances and social gatherings. Additional program—including restaurants, retail kiosks, and recording booths—is connected by the “Public Loop” that culminates at the Hall of Fame on the building’s third and highest floor. The building's compact design preserves the majority of the site for use as a vibrant urban park, serving the many outdoor music festivals of Taipei while adding important green infrastructure to this rapidly-developing neighborhood of Nangang. As they state in Studio Gang, in Taipei they sensed an anxiety from the music industry over the Nangang site—that it might be too new, undeveloped and distant to attract audiences and visitors. The site is not yet as active as the night markets or Gongguan district, but they address this with a concentration of energy - urban design’s equivalent of a big party.

 

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.