Quantcast

Organized by the Chengdu Ministry of Culture and the Chengdu Culture and Tourism Development Group, the Competition for the Chinese MoMA was part of an initiative for creating a double ring of public facilities around the Tianfu Square in Chengdu. The first ring is supposed to consist of cultural facilities. The second and larger one is planned for highrises.

Designed by Studio Ramoprimo, the winning entry proposes a dialogue with the surrounding, drawing physical references from the existing urban and architectural condition. The basic idea is to enlarge the existing public space of Tianfu Square and make it “climbing” on the roof of the new building. The new museum is a group of volumes creating a small cultural city.

Two main axis cut the site area defining a comfortable pedestrian island where people can walk away from cars. The new urban situation is also establishing new visual and physical connections between existing parts of the city. People can pass through the plot and easily come from the Tianfu square and reach the surrounding museums. The four museum blocks create an arising slope on which people can walk, seat, play, have a rest, enjoy the view to the central square like in a open public theater. The whole shape according the function is rising step by step from the earth to the sky, while the ending corner of the building replaces the original position of the ancient and forgotten city wall.

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.