Quantcast

The Interlace Singapore

By:  | December - 8 - 2009

Office for Metropolitan Architecture (OMA) / Ole Scheeren
City of Singapore, Singapore


Aerial View © OMA

Aerial View - © OMA


Ole Scheeren of OMA introduces a new residential typology to Singapore with The Interlace, a large-scale complex of interconnected apartment buildings stacked in an innovative hexagonal arrangement, developed by CapitaLand and Hotel Properties Limited.

The Interlace is located on an elevated eight-hectare site, bounded by Alexandra Road and the Ayer Rajah Expressway, amidst the verdant Southern Ridges of Singapore. With about 170,000m2 of gross floor area, the development will provide 1,040 apartment units of varying sizes with extensive outdoor spaces and landscaping. The site completes a green belt that stretches between Kent Ridge, Telok Blangah Hill and Mount Faber Parks.

Designed by Ole Scheeren, partner of the Office for Metropolitan Architecture (OMA), The Interlace breaks away from Singapore’s standard typology of isolated, vertical apartment towers and instead explores a dramatically different approach to tropical living: an expansive interconnected network of living and communal spaces integrated with the natural environment. Thirty-one apartment blocks, each six-stories tall and identical in length, are stacked in a hexagonal arrangement to form eight large-scale open and permeable courtyards. The interlocking blocks form a vertical village with cascading sky gardens and both private and public roof terraces.

The design capitalizes on the generous size of the site and further maximizes the presence of nature by introducing extensive roof gardens, landscaped sky terraces and cascading balconies. Above-ground vehicular circulation is minimized, liberating large green areas within the development. The Interlace incorporates sustainability features through careful environmental analysis of sun, wind, and micro-climate conditions on site and the integration of low-impact passive energy strategies.

While maintaining the privacy of individual apartment units through the generous spacing of the building blocks and far-ranging views, the design also features communal spaces for shared activity. Extensive residential amenities and facilities are interwoven into the lush vegetation and offer opportunities for social interaction, leisure, and recreation.


Site Plan - © OMA

Site Plan - © OMA


View Apartments © OMA

View Apartments - © OMA

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.