Quantcast

Vernacular Sky-Terrace

By: admin | March - 26 - 2015

Honorable Mention
2015 Skyscraper Competition

KHZNH Studio: Amir Izzat Adnan, Nur Farhanah Saffie
Malaysia

City populations are growing faster than the city infrastructure can adapt. The world’s cities are growing because of population shift especially concerning rural to city areas in search of jobs and other opportunities in hopes for improvement of lives and creating better future for the younger generations. Along with the growth and expansion of cities, comes the rise in environmental issues and problems. It comes to the role of future architects, planners and developers to achieve green and sustainable strategies where modern buildings can rely on new forms of energy.

Although most skyscrapers provide solutions of catering the density of population with the spaces they provided as compared to the available space on land, it is highly argued that they do not provide good street-level experience that hence, totally disconnect the street cultures from vertical structures. This disconnection has led to the difficulties, in a case of high-rise apartment living, for families to experience the community living where the proximity to other facilities available in street culture is higher instead of being constrained in the walls and perimeter of the vertical structures they live in.

The exploration of horizontal skyscraper aims to offer dwellers a maximum recreational experience almost as much as living on the ground or surface of the streets. This horizontal skyscraper is building a community where neighborhood qualities and everyday life practices are carried through. People relate to these living environments as part of their identity and, thus, neighborhood community living becomes personally meaningful and relevant. In fact, studies have shown that people who live in close-knit communities are statistically safer and less likely to be burglarized.

By honoring the culture of the nature setting, the Vernacular Sky-Terrace invites visionary ideas for Kampung Baru to become a better city without ‘touching’ the existing fabric. The basic idea for this project is to elevate the existing site and improvise! The decision of hovering over the existing site is inspired by the aims to create one community consisting of office spaces, apartments, commercial area and public landscape also to generate the largest possible green space open to the public, right in the heart of Kuala Lumpur city.

Related Posts with Thumbnails

Comments are closed.